De geschiedenis van Hardenberg

Het klinkt misschien gek, maar er is eigenlijk weinig bekend over de geschiedenis van Hardenberg. Men heeft alleen informatie kunnen halen uit voorwerpen en geschriften die erg lang geleden gevonden zijn.

Nijenstede

Laten we maar beginnen bij Nijenstede; een stadje in Overijssel, ontstaan rond het jaar 760, liggend ten oosten van wat we nu het stadscentrum van Hardenberg noemen. Toen ten westen van dit stadje een kasteel/ommuur werd gebouwd verhuisde in een tijdbestek van zo’n 50 jaar een flink deel van het volk daarheen, welke het gevolg had dat de stadsrechten ervan werden verlegd naar Hardenberg. Hierdoor leek het kasteel steeds meer op een stad. Steeds meer mensen vestigden zich binnen de kasteelmuren.

Totaal aan de grond

Door een onbekende reden was Hardenberg in 1497 totaal aan de grond gebrand. Alleen het kasteel, de kerk en een paar huisjes hadden de brand overleefd. Later in 1518 werd het kasteel gesloopt door de bisschop van Utrecht, Filips van Bourgondië. Op dit moment staat de Höftekerk gebouwd op de plaats waar vroeger het kasteel stond.
Later werd de stad opnieuw totaal verbrand nadat een oude dame, genaamd Aaltje Kraak, de boel in brand stak door een nog onbekende reden. Ze weten ook tot op de dag van vandaag niet hoe zij de brand precies heeft veroorzaakt. Alle houten huisjes lagen in as. Later werd de stad herbouwd in steen na een grote inzamelingsactie die nationaal werd georganiseerd.

Ontwikkeling en de Tweede Wereldoorlog

Hardenberg was zeer agrarisch begin twintigste eeuw. Een melkfabriek was de eerste industrie die werd gevestigd in de stad. Later kwam er nog een atelier bij in 1930. Gedurende de jaren 30 werd er nog een zwembad gebouwd genaamd “De Marsch” en het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. De stad werd steeds uitgebreider. Helaas hebben er later ook nare gebeurtenissen plaatsgevonden in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De Joden die in Hardenberg woonden werden grotendeels naar concentratiekampen gebracht die gevestigd waren in Duitsland. Er zijn nog steeds Joodse begraafplaatsen te vinden in Hardenberg die de herinneringen van de Joodse gemeenschap in stand houden.
Rond 1941 werd er een werkkamp geopend genaamd “Molengoot” waarin vooral Amsterdamse Joden werden ondergebracht die voor een habbekrats keihard moesten werken onder hoge druk en extreme omstandigheden. Dit is kunnen herleiden aan brieven die zijn teruggevonden van ene Philip Slier. Dit kamp is later ook voor andere doeleinden gebruikt. Er werden daklozen geplaatst uit Rotterdam en gezinnen die toentertijd asociaal werden genoemd. Het kamp werd definitief gesloten in 1970.

Na de oorlog

Toen de oorlog voorbij was werd Hardenberg’s centrum steeds moderner. Ook werd er steeds meer industrie gevestigd. Een fabriek die plastic buizen produceerde genaamd Wavin vestigde zichzelf in Hardenberg eind jaren vijftig. Dit bedrijf groeide zo goed dat het later een van de belangrijkste werkgevers werd van de stad.
De industrie nam alleen maar toe, en dat zorgde voor geld in het laadje. Hardenberg groeide hierdoor mee en er werden in de 60’s allerlei woonwijken aangelegd. Dit bleef nog wel even doorgaan en zowel industrieel als woongebied werd Hardenberg steeds groter. Dit is zelfs nu nog bezig. De hele stad is in de afgelopen jaren helemaal vernieuwd. Echter is in 2015 wel het gemeentehuis verkozen tot het lelijkste gebouw van 2015 door firma Cobouw. Nu wordt er nog steeds gewerkt, vooral aan de infrastructuur. Hardenberg; een stad met toch een flinke geschiedenis maar uitgegroeid tot een moderne plek met alles erop en eraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.